Srednja škola
Studiji
Ucenje uz rad
Tecajevi stranih jezika
Aktualna zbivanja
Aktualna zbivanja
BHV klub
Kontaktirajte nas
Popunite predaplikaciju ...
Linkovi
Newsletter
 

NAŠ POLAZNIK NAKON ZAVRŠENOG MASTER PROGRAMA NA HULT-u S PRIJATELJIMA POKRENUO FANTASTIČAN HI-TECH POSAO
23.10.2012 by energija, pregledano: 2950 


Nakon završenog preddiplomskog studija ekonomije poduzetništva odlučio sam svoje obrazovanje nastaviti u inozemstvu. Zašto? Vjerojatno ste već čuli razloge kao  samostalan život u drugoj zemlji, učenje na "neki drugačiji način", usavršavanje stranog jezika, upoznavanje drugih kultura itd. Naravno, sve sam to doživio, ali sada kada sam to prošao, moram dodati da naprosto nisam mogao pojmiti da će mi studiranje u inozemstvu postati najdragocijenije iskustvo koje će mi koristiti cijeli život. Iskustvo zbog kojeg je sve imalo smisla.

No, što je zapravo to iskustvo koje se dobiva studiranjem u inozemstvu? Prvo, sam proces biranja zemlje, grada, fakulteta i smjera studiranja je iznimno zahtjevan i uzima puno vremena. Srećom, tu sam uvijek imao pristupačnu ekipu iz BHV-a koja bi u par mailova riješila svaki moj problem. Ja sam se odlučio za London i imao sam nekoliko škola u užem izboru, a konačan izbor postao je HULT International Business School nakon što sam na esejskom natjecanju osvojio stipendiju koja je pokrivala određene troškove studija. Nakon osvajanja stipendije već ste napravili puno, no tu "zabava" tek počinje. Vađenje vize, traženje stana, otvaranje bankovnog računa, pakiranje polugodišnje garderobe u jedan kofer, a da ne pričam o usavršavanju jezika. Na magistarskom studiju moraš na svakom kolegiju napisati esej od 4 - 5 tisuća riječi (a takvih je nekoliko po semestru), ali sve se to na kraju pamti kao slatke muke.

Dvije stvari bih istaknuo kao neprocjenjivo važne, prva je vezana uz školu i sam proces učenja i pristupanja problemu. Danas je srž svakog posla taj famozni "problem solving"  i mogu reći da sam tu tehniku kroz rad i istraživanje usavršio. Druga stvar su - ljudi. U godini dana koje sam proveo u Londonu upoznao sam ljude iz gotovo cijelog svijeta i danas kada putujem uvijek imam nekoga kome se mogu javiti ili čak odsjesti.


Kada sam odlazio na studij znao sam da ću se vratiti nazad u Hrvatsku.  Sa dvojicom prijatelja pokrenuo sam startup tvrtku Squee i ubrzo smo se probili na tech sceni. Squee je mobilna aplikacija pomoću koje možete otkriti, sherati i kupiti gadgete i mobilne dodatke razvijene od nezavisnih (indie) proizvođača. Ono što je počelo kao hobi, danas je na tragu ozbiljnog posla. Boravak i studij u Londonu mi uvelike olakšava svakodnevni rad od načina na koji pristupam problemu do kontakata koje sam prikupio; networking je ključ svakog businessa. Startup scena u Hrvatskoj je u punom zamahu i gotovo jedine pozitivne vijesti dolaze iz tog smjera. Više o Squee projektu možete naći na www.squee.it gdje ćete nakon prijave mailom dobiti sve detalje, a video priču možete vidjeti ovdje http://www.youtube.com/watch?v=sY3T7_7wYug

Lijep pozdrav i samo hrabro naprijed.

Krunoslav Klarić, Zagreb